Hogy kicsoda Hegel? Kedves olvasó, Hegel eddig számodra egy többszáz évvel ezelőtt élt, rizsporos parókás, jegyzeteit állandóan összekeverő bogaras és különc filozófus volt mindössze, aki a reggeli tükörtojás megevése alatt képes volt felállítani egy szövevényes világnézetet, ebédig nyolcszáz oldalt írt róla, uzsonnára megcáfolta, és estére már a teljes elmélet tökéletes ellentétét hozta létre, amelyet vacsora után az elfogyasztott ürücombbal együtt próbált megemészteni a kandalló előtt ülve. A cipőfűzőjét viszont csak házvezetőnője, az 55 éves vénlány, Frau Margarethe segítségével tudta bekötni. De erre ritkán volt szükség, mert Hegel életének utolsó 47 évében nemigen hagyta el a könyvtárszobáját.

Frau Margarethe olyan volt, mint a redőnyhúzó vas: hosszú, sovány, kemény és jéghideg. Ő vitt rendszert a zavarodott filozófus mindennapjaiba, de cserébe szexuálisan könyörtelenül kihasználta a való életben eligazodni képtelen tudóst. Amikor reggel csoszogva és csörömpölve behozta Hegelnek a tükörtojást, akkor a filozófus mindig összerezzent, és sercegő lúdtolla a keze önkéntelen ijedt mozdulata miatt hosszú átlós vonalat húzott kusza jegyzeteiben. Ezt Hegel később mindig az adott tétel cáfolatának vette, amikor a jegyzetei kisilabizálásának eleve reménytelen kísérleteit végezte. "Mein Gott, akkor még biztos tudtam, hogy miért húztam ki" - motyogta ilyenkor, és a világ Frau Margarethe tükörtojása miatt ezúttal is szegényebb lett egy brilliáns világnézeti adalékkal, például azzal kapcsolatban, hogy a banán hámozva jobb, mint héjával.

Szóval eddig csak ezt a Hegelt ismerted. De most új Hegel jelent meg a színen, aki az eredetinek semmiképp sem a reinkarnációja, hiszen életvidám, gyakorlatias, tehetséges, jóképű, erős és fiatal. Gondolatai úgy cikáznak, mint Valentino Rossi a MotoGP-ben, amikor a lekötörözött versenytársak mellett száguld el. Egy gondolkodó, aki a) tudja is, hogy mit miért mond és b) úgy fogalmazza meg, hogy mások is értsék. Baráti elme, aki segít eligazodni a világ dolgaiban. Napi örömforrás, hiszen amikor a munkahelyeden a főnököd háta mögött Hegel blogjára tévedsz, akkor egy másik, szebb világban találod magad elveszve - miközben az eredetileg rád bízott munkagép, amelyet az irodádból GPS-en keresztül a számítógépedről irányítasz, már rég túlszaladt a munkaterületen, és a vezérigazgató luxusautójából csinál gusztusos, 50x50x150 cm-es acélbálákat a parkolóban.

Az eredeti Hegel eszmefuttatásait valószínűleg nem sokan olvassák manapság. Én sem olvastam tőle... (ha jól belegondolok... egy pillanat... megvan!)... semmit. Viszont amikor a barátaimmal megyünk valahová, és elszáguld mellettünk egy feltuningolt, sportkipufogós, sötétített üveges szakadt verda, benne 4-5 kopasz, kigyúrt "fiatalemberrel", akkor ezt szoktuk mondani: "Na, ezek is sietnek, hogy még zárás előtt visszavigyék a könyvtárba Hegel Dialektikáját."

Bevezetőnek elég is ennyi, most már tudsz minden lényegeset. Folytatás hamarosan. Hegelnek mindenről van véleménye, és most kipakol. Stay tuned, be addicted!



Oszd meg Hegel történeteit a Facebook-on Oszd meg Hegel történeteit az iWiW-en Oszd meg Hegel történeteit a Twitter-en Oszd meg Hegel történeteit a Startlapon Oszd meg Hegel történeteit a Google Reader-en Add hozzá Hegel történeteit az RSS olvasódhoz
Szerző: Hegel  2010.05.28. 12:38 Szólj hozzá! · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://dialektika.blog.hu/api/trackback/id/tr262037789

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Visita el siguiente sitio 2017.11.14. 10:19:59

Kertész Imre: Auschwitz megismétlődhet - KönyvesBlog

Trackback: Haga clic en hipervínculo 2017.10.29. 12:41:06

Rejtőzködő borvidékek: Tolna - Grál Borpince - A Borrajongó

Trackback: relojes antiguos de pie franceses 2017.10.23. 01:20:23

Seprőgép ötletek - Ötletes Blog - Ötletek és Hírek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása